Pierś z indyka na parze z czarnym ryżem jaśminowym

jak zrobić indyka na parze

Dziś znów kolejna propozycja na zdrowy obiad. Rzadko jem ostatnio indyka czy kurczaka, ale jak już go kupuję, to staram się wybierać mięso wysokiej jakości. Warto zapłacić trochę więcej. Ogólnie na jakości produktów spożywczych nie warto oszczędzać, bo ważne jest to co dostarczamy swojemu organizmowi. Im mniej chemii, sztucznych składników, tym lepiej.

Pierś z indyka na parze z czarnym ryżem jaśminowym

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 35 Czas łącznie: 50 Porcje:2 porcje

Uwielbiam ryż jaśminowy i często go jadam, co widzicie w wielu przepisach. Ostatnio obok białego zacząłem kupować też czarny, ma wyczuwalny orzechowy posmak, a po ugotowaniu ma barwę ciemnofioletową. Nie zwiększa swojej objętości jak biały oraz trzeba go dużo dłużej gotować.

Składniki :

  • Przyprawy :

Instrukcja przygotowania składników gotowanych na parze:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy: pieprzem ziołowym, papryką wędzoną, oregano, tymiankiem i kminem rzymskim.
  2. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do pojemnika do ryżu lub do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, zalewamy wrzątkiem i przekładamy na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze. Włączamy parowar na 35 minut.
  3. Marchewki kroimy w słupki i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
  4. Mięso dokładamy na drugim poziomie na papierze do pieczenia na 20 minut przed końcem parowania ryżu.
  5. Marchewki układamy również na papierze i wkładamy na trzeci poziom na 15 minut.
  6. Instrukcja przygotowania pozostałych składników:

  7. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  8. Podanie dania:

  9. Kiedy urządzenie się wyłączy nakładamy wszystko na talerz. Ja mięso ułożyłem na burakach, ale oczywiście Wasza inwencja jest mile widziana, możecie coś dołożyć, zrobić inne warzywa, kombinujcie jak lubicie, ja staram się tylko dać małe inspirację.
Słowa kluczowe:burak, indyk, marchew, mięso, obiad, oliwa z oliwek, parowar, pierś z indyka, przepis na parze, ryż, ryż jaśminowy

Czekam na komentarze, uwagi i oczywiście dajcie znać jak wypróbujecie przepis.

Pozdrawiam i smacznego

Adam

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *