Nie samymi obiadami żyję i czasami zdarza mi się zrobić sałatkę. Mało ich na blogu, ale na pewno będzie ich coraz więcej. Będę się starał przeplatać obiady z deserami, śniadaniami i między innymi sałatkami. Zdradzę Wam sekret, nie musicie jej robić w parowarze. Ale z racji bloga o gotowaniu tylko na parze, oczywiście ja wszystkie składniki, które wymagają obróbki cieplnej robię w ten sposób.


Sałatka z paluszkami krabowymi
Jajka w urządzeniu do gotowania na parze robią się dłużej niż standardowo, ale są plusy, można zapomnieć o nich, nie pilnować i nie pękają. Kupując paluszki krabowe (surimi) zwracajcie uwagę na skład, bo niestety na rynku jest dużo z kiepskim składem.
Składniki :
Przyprawy :
Instrukcja przygotowania składników gotowanych na parze
- Ryż układamy w pojemniku odpornym na wysokie temperatury i zalewamy wrzątkiem 2 cm powyżej jego poziomu. Wstawiamy na pierwszy poziom parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut.
- Jajka gotują się 15 minut. Także po 10 minutach gotowania się ryżu dokładamy na górę, drugi poziom z jajkami.
- Paluszki krabowe kroimy w kostkę.
- Ogórka myjemy, obieramy, wyjmujemy łyżeczką pestki i również kroimy w kostkę
- Rzodkiewki myjemy i również kroimy podobnie jak pozostałe składniki.
- Czekamy aż ryż ostygnie, obieramy jajka, które kroimy też na drobniejsze kawałki
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, przyprawiamy je pieprzem kolorowym świeżo mielonym, papryką wędzoną i dodajemy majonez.
- Gotową sałatkę możemy posypać świeżym koperkiem.
Instrukcja przygotowania pozostałych składników
Instrukcja przygotowania gotowego dania
Podanie dania :
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także informację czy spróbowaliście przepisu, czy coś zmienialiście i jak smakowało.
Pozdrawiam i Smacznego
Adam
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 424
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 25.5g40%
- Węglowodanów Całkowicie 36g12%
- Błonnik pokarmowy 1g4%
- Białko 12.5g25%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.