Ze wszystkich ciast jakie próbowałem robić w parowarze, sernik wychodzi najlepiej. Przepis swój udoskonalałem już kilka lat temu i wiem, że bardzo dużo osób do teraz często go robi. Ostatnio zrobiłem kilkanaście różnych i pewnie co jakiś czas będę Wam podrzucał swoje modyfikację i za każdym razem zobaczycie, że jest inny, a niby jeden przepis.


Sernik na parze
Każdy z Was może go modyfikować pod siebie i praktycznie zawsze się uda i będzie odpowiadał Waszym smakom i upodobaniom. Część składników zawsze jest taka sama oraz sposób robienia, a inne zmieniam za każdym razem, jak smak budyniu, owoce czy inne dodatki jak w tym Kinder Bueno np. Przeważnie też robię dwa serniki na parze co kilka dni, gdyż na jeden przepis zużywam pół kg. twarogu sernikowego, więc za kilka dni robię z reszty drugi, inny. Waga całego sernika to ok 1kg.
Składniki
Instrukcja przygotowania składników gotowanych na parze :
- Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dosypujemy cukier puder i zaczynamy miksować. Następnie dodajemy twaróg cały czas miksując masę. Wrzucamy banana pokrojonego w plastry, budyń w proszku i pokruszony baton kinder bueno.
- Ubijamy białka i dodajemy do reszty masy już delikatnie mieszając całość bez miksera.
- Kruszymy herbatniki na drobne kawałki
- Pojemnik na ryż, który może mamy w zestawie z parowarem lub obojętnie jaki pojemnik na żywność odporny na wysokie temperatury wykładamy papierem do pieczenia.
- Wsypujemy na papier równo rozłożone herbatniki i zalewamy wszystko zrobioną masą sernikową.
- Parowar zalewamy wodą, pojemnik układamy w środku i włączamy urządzenie na 40 minut.
- Po wyłączeniu się urządzenie czekamy aż sernik ostygnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin nie wyjmując z pojemnika.
- Jak go podacie zależy tylko od Waszej inwencji twórczej, ja za każdym razem robię to inaczej. Tym razem polecam dużo owoców.
Podanie Dania :
Jak zawsze czekam na Wasze komentarze, uwagi, informację czy wypróbowaliście przepis i jak Wam wyszedł. Zapraszam też do mojej Grupy na FB o gotowaniu na parze, gdzie możecie się dzielić między innymi zdjeciami Waszych dań z moich przepisów.
Pozdrawiam i Smacznego
Adam
Porcje 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 212
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 8.75g14%
- Węglowodanów Całkowicie 23.06g8%
- Błonnik pokarmowy 0.25g1%
- Białko 10.23g21%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.