Udko królika na parze z ziemniakami truflowymi

Udko królika na parze z ziemniakami truflowymi

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 Czas gotowania: 35 Czas odpoczynku:1 godzina 30 Czas łącznie:2 25 Porcje:2 porcje

      Słowa kluczowe:jeżyny, królik, mięso, mix sałt, obiad, owoce, parowar, przepis na parze, roszponka, rozmaryn, tymianek, ziemniak truflowy
      obiad na parze

      O króliku zrobionym na parze myślałem już od dłuższego czasu, ale wychodziło tak, że na pomyślę się tylko kończyło. W końcu stwierdziłem, że warto kolejny rodzaj mięsa przetestować i spróbować go zrobić w moim niezawodnym parowarze. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, ale z czasem parowania musiałem trochę pokombinować bo za pierwszym razem za krótko go parowałem.
      W kolejnym moim przepisie, który ukażę się za kilka dni, będzie kolejny nowy rodzaj mięsa, którego jeszcze nie było. Także zaglądajcie śmiało na bloga w poszukiwaniu nowych inspiracji.

      Składniki : 

      • 2 udka królika 
      • oliwa extra vergine
      • 4 ziemniaki truflowe 
      • mix kilku sałat 
      • kilka jeżyn
      • ząbek czosnku

      Przyprawy :

      • pieprz ziołowy 
      • pieprz czarny 
      • kardamon
      • świeży tymianek 
      • świeży rozmaryn
       
      Udko królika polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i kardamonem. Czosnek kroimy w płatki i układamy na mięsie. Dodajemy na wierzch świeży tymianek i rozmaryn. Udko przekładamy na 1,5 godziny do lodówki. 
       
      Po tym czasie królika układamy na folii aluminiowej w parowarze i włączamy urządzenie na 35 minut. Ziemniaki truflowe pokrojone w plastry dokładamy po 10 minutach na 2 poziomie urządzenia do gotowania na parze. 
       
      Kilka rodzajów sałat myjemy i osuszamy.
       
      Po wyłączeniu się parowaru mięso z ziemniakami przekładamy na talerz i układamy na króliku świeży tymianek, po zdjęciu tego, który był podczas parowania. 
         
      Jak zawsze czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także informację jak wypróbujecie przepis.
       
      Smacznego i pozdrawiam 
      Adam
       

       

      Rekomendowane artykuły

      7 komentarzy

      1. Świetnie się prezentuję te udko 🙂 Nigdy takiego wcześniej nie jadłam aż w końcu wczoraj spróbowałam – mega!

      2. Ciekawie przyrządzone udko! Naprawdę warte spróbowania 🙂 Pozdrawiamy – DaPietro Kraków

      3. Mam sentyment do swojego parowaru. Kupiłam go w salonie philipiak przy okazji remontu, gdy nie miałam innej możliwości gotowania. Teraz, gdy kuchnię mam już kompletną i wyremontowaną od jakiegoś czasu nadal gotuję na parze. Co prawda tylko warzywa, ale zawsze.

      4. Cudnie wygląda a podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej 🙂 Z pewnością wypróbuję!

      5. uwielbiam gotować na parze, ja przede wszystkim grzyby, polecam w ogole robota kuchennego Kohersen mycook, tam jeste m.in. parowar ale i cała masa funkcji

      6. A ja za to kupiłam na promocji wolnowar – Crcok Pot, jeszcze wygodniejszy bo regulowany gałkami wszystko wygodnie i można zająć się sobą

      7. Uwielbiam mięso z królika, ale Twój przepis to już w ogóle jakiś kulinarny majstersztyk! Wyszło idealne danie, niczym z drogiej restauracji. Dziękuję za super inspirację!

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *