
Udko królika na parze z ziemniakami truflowymi
jeżyny, królik, mięso, mix sałt, obiad, owoce, parowar, przepis na parze, roszponka, rozmaryn, tymianek, ziemniak truflowy

O króliku zrobionym na parze myślałem już od dłuższego czasu, ale wychodziło tak, że na pomyślę się tylko kończyło. W końcu stwierdziłem, że warto kolejny rodzaj mięsa przetestować i spróbować go zrobić w moim niezawodnym parowarze. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, ale z czasem parowania musiałem trochę pokombinować bo za pierwszym razem za krótko go parowałem.
W kolejnym moim przepisie, który ukażę się za kilka dni, będzie kolejny nowy rodzaj mięsa, którego jeszcze nie było. Także zaglądajcie śmiało na bloga w poszukiwaniu nowych inspiracji.
- 2 udka królika
- oliwa extra vergine
- 4 ziemniaki truflowe
- mix kilku sałat
- kilka jeżyn
- ząbek czosnku
Przyprawy :
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- kardamon
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
Udko królika polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i kardamonem. Czosnek kroimy w płatki i układamy na mięsie. Dodajemy na wierzch świeży tymianek i rozmaryn. Udko przekładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie królika układamy na folii aluminiowej w parowarze i włączamy urządzenie na 35 minut. Ziemniaki truflowe pokrojone w plastry dokładamy po 10 minutach na 2 poziomie urządzenia do gotowania na parze.
Kilka rodzajów sałat myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu się parowaru mięso z ziemniakami przekładamy na talerz i układamy na króliku świeży tymianek, po zdjęciu tego, który był podczas parowania.
Jak zawsze czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także informację jak wypróbujecie przepis.
Smacznego i pozdrawiam
Adam
Świetnie się prezentuję te udko 🙂 Nigdy takiego wcześniej nie jadłam aż w końcu wczoraj spróbowałam – mega!
Ciekawie przyrządzone udko! Naprawdę warte spróbowania 🙂 Pozdrawiamy – DaPietro Kraków
Mam sentyment do swojego parowaru. Kupiłam go w salonie philipiak przy okazji remontu, gdy nie miałam innej możliwości gotowania. Teraz, gdy kuchnię mam już kompletną i wyremontowaną od jakiegoś czasu nadal gotuję na parze. Co prawda tylko warzywa, ale zawsze.
Cudnie wygląda a podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej 🙂 Z pewnością wypróbuję!
uwielbiam gotować na parze, ja przede wszystkim grzyby, polecam w ogole robota kuchennego Kohersen mycook, tam jeste m.in. parowar ale i cała masa funkcji
A ja za to kupiłam na promocji wolnowar – Crcok Pot, jeszcze wygodniejszy bo regulowany gałkami wszystko wygodnie i można zająć się sobą
Uwielbiam mięso z królika, ale Twój przepis to już w ogóle jakiś kulinarny majstersztyk! Wyszło idealne danie, niczym z drogiej restauracji. Dziękuję za super inspirację!