
Sałatka z bobem

Dziś mam dla Was kolejny szybki i smaczny przepis. Bób uwielbiam i stosuję go często w swojej kuchni, o ile jest na niego sezon. A, że jest on dość krótki, to staram się wykorzystać ten okres jak najlepiej. Bób przygotowany na parze naprawdę smakuje wyśmienicie.
- garść bobu
- sałata liść dębu czerwona i zielona
- sałata lollo rosso czerwona i zielona
- kilka rodzajów pomidorów
- 2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych
Przyprawy :
- pieprz kolorowy ziarnisty
Bób płuczemy i przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu.
Zalewamy go wrzątkiem i gotujemy na parze przez 15 minut.
W tym czasie myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki sałaty.
Pomidory myjemy i kroimy na połówki.
Kiedy parowar się wyłączy bób obieramy, mieszamy z sałatą i pomidorkami.
Całość na talerzu polewamy olejem z prażonych orzechów laskowych i posypujemy rozdrobnionym w moździerzu kolorowym pieprzem.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także informację czy wykorzystaliście przepis i jak Wam smakował.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Bardzo fajna sałatka, na pewno wypróbuję
Wow, naprawdę fajna sałatka – również muszę wypróbować 🙂
Bób wspaniale smakuje zarówno w sałatkach, jak i jako samodzielna przekąska.
Dzięki za dokładny przepis, robiłam bardzo podobnie i wyszło super!