
Kurczak na ostro z makaronem soba

Tym razem zrobiłem pierś z kurczaka z makaronem Soba. Jest to japoński makaron, który stosuję się głównie do zup, czy do dań z woka oraz do pikantnych sałatek. Wykorzystałem go, jako dodatek do kurczaka. Oczywiście całe danie wykonałem jak zawsze na parze.
- pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- 1 papryka czereśniowa
- 2 papryki pepperoni
- 100g makaronu soba
Przyprawy :
- pieprz czarny
- papryka wędzona
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy ją na kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną
Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone na kawałki papryki oraz szczypiorek.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso układamy na papierze do pieczenia, wkładamy na pierwszy poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut.
Makaron Soba układamy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 3 minuty przed końcem gotowania na parze kurczaka.
Kiedy urządzenie się wyłączy odcedzamy makaron i układamy na nim mięso.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także wrażenia po wykorzystaniu przepisu.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Brzmi i wygląda świetnie! Na pewno w smaku też jest bardzo dobry 🙂 Wypróbuję przepis!
Już wiem co będzie na obiad w niedługim czasie. Mam tylko pytanie co to papryka czereśniowa ?
Jest to jedna z odmian papryki 🙂 Taka mała, okrągła. Można zastąpić chilli czy nawet zwykłą jak nie uda się kupić.
Na ile porcji jest przepis?
Bardzo ciekawy przepis! Na pewno chętnie go wykorzystam i spróbuję 🙂