Kurczak na ostro z makaronem soba

Kurczak na ostro z makaronem soba

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 20 Czas łącznie: 35 Porcje:2 porcje

      Słowa kluczowe:czosnek, kurczak, makaron, mięso, oliwa z oliwek, papryka, parowar, pierś z kurczaka, przepis na parze
      makaron z kurczakiem i warzywami

      Tym razem zrobiłem pierś z kurczaka z makaronem Soba. Jest to japoński makaron, który stosuję się głównie do zup, czy do dań z woka oraz do pikantnych sałatek. Wykorzystałem go, jako dodatek do kurczaka. Oczywiście całe danie wykonałem jak zawsze na parze.

       

       Składniki : 

      • pierś z kurczaka 
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 2 ząbki czosnku 
      • garść szczypiorku 
      • 1 papryka czereśniowa 
      • 2 papryki pepperoni 
      • 100g makaronu soba

      Przyprawy : 

      • pieprz czarny 
      • papryka wędzona 
       

      Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy ją na kawałki.
      Polewamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną
      Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone na kawałki papryki oraz szczypiorek.
      Wszystko dokładnie mieszamy.

      Mięso układamy na papierze do pieczenia, wkładamy na pierwszy poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut.

      Makaron Soba układamy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 3 minuty przed końcem gotowania na parze kurczaka.

      Kiedy urządzenie się wyłączy odcedzamy makaron i układamy na nim mięso.

       

      Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także wrażenia po wykorzystaniu przepisu.

      Pozdrawiam i smacznego
      Adam

       

      Rekomendowane artykuły

      5 komentarzy

      1. Brzmi i wygląda świetnie! Na pewno w smaku też jest bardzo dobry 🙂 Wypróbuję przepis!

      2. Już wiem co będzie na obiad w niedługim czasie. Mam tylko pytanie co to papryka czereśniowa ?

      3. Jest to jedna z odmian papryki 🙂 Taka mała, okrągła. Można zastąpić chilli czy nawet zwykłą jak nie uda się kupić.

      4. Na ile porcji jest przepis?

      5. Bardzo ciekawy przepis! Na pewno chętnie go wykorzystam i spróbuję 🙂

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *