Burger z parowaru

Burger z parowaru

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina Czas gotowania: 35 Czas łącznie:1 godzina 35 Porcje:2 porcje

      Słowa kluczowe:bułka, burger, mięso, mięso mielone, na parze, papryka, pomidorki cherry, przepis kulinarny, parowar, przepisy na parze, salsa mango, kolacja, obiad

      Za kilka dni kolejne Mistrzostwa Burgerowe Food Trucków, w których znowu będę miał przyjemność być sędzią . Przy tej okazji zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem nim podczas drugiej edycji i miałem do zjedzenia i ocenienia 20 burgerów. Z tej okazji postanowiłem zrobić w końcu burgera na parze.
      Bułki zrobiłem ze znakomitego przepisu Jurka Sobieniaka, które razem robiliśmy jakiś czas temu na wspólnych warsztatach. Wyszły mega pyszne i idealnie nadają się do burgerów. Zrobiłem je również w parowarze, smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika. 

       


      Składniki na bułki ( 8 bułek)

      • 3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
      • 1,5 szklanki wody
      • 50g świeżych drożdży 
      • 1 łyżka soli 
      • 1 łyżka cukru 
      • 1/3 szklanka oliwy 
      • 1 łyżka ziaren sezamu białego 
      • 1 łyżka ziaren sezamu czarnego 
      • 1 jajko 

      Składniki ( 2 burgery) :

      • 300g mięsa mielonego 
      • 1 jajko 
      • 1 łyżka lnu mielonego 
      • 1 ząbek czosnku 
      • kiełki buraka 
      • 2 plastry cebuli białej 
      • garść różnych sałat
      • po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej 
      • kilka kurek 

      Przyprawy : 

      • pieprz czarny 
      • papryka wędzona 
      • tymianek 
      • majeranek 

      Salsa : 

      • 1/2 mango 
      • kilka pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone 
      • 2 łyżki oliwy extra vergine 
      • garść kolendry 
      • sok z 1 limonki 
      • świeżo zmielony pieprz zielony 
      • pieprz czarny 

       

      przepisy na parze z mięsa mielonego i warzyw

      Przygotowanie bułek 

      Wodę przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury, w której swobodnie możemy włożyć palec. ( ja się zagapiłem i później włożyłem do prawie wrzątku, więc uważajcie )

      Dodajemy do niej świeże drożdże i cukier. Wszystko mieszamy i zasypujemy z góry mąką, tak żeby zrobił się kożuch i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

      3 pozostałe szklanki mąki przesiewamy i odsypujemy 1 do drugiej miski. Do 2 szklanek mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina wlewamy oliwę i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk.

      Gotowe ciasto na bułki przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ją natłuszczoną folią.
      Ciasto zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość.

       ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników )

      Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części.
      Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
      Odstawiamy tak przygotowaną blachę na 10 minut Po tym czasie pieczemy 12-15 minut w temp. 220 stopni.

      Przygotowanie mięsa i innych składników

      Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy łyżkę lnu mielonego oraz drobno posiekany czosnek. 
      Przyprawiamy pieprzem czarnym, papryką wędzoną oraz tymiankiem i majerankiem.  
      Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i dodajemy do mięsa. 

      Papryki myjemy i kroimy z każdej po 2 plastry, które oczyszczamy z ewentualnych pestek.

       

      Z mięsa wyrabiamy 2 duże kotlety i układamy je na papierze do pieczenia na pierwszym poziomie parowaru. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.

      Mango myjemy i kroimy na pół. Połowę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki cherry, polewamy oliwą z oliwek extra vergine, przyprawiamy pieprzem czarnym i zielonym. Dokładamy garść posiekanej kolendry i polewamy sokiem z limonki.

      Na 10 minut przed końcem parowania mięsa, na drugi poziom układamy plastry kolorowych papryk.

      Kroimy na paski białą cebulę oraz myjemy i osuszamy sałaty.

      Po wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera.
      Na bułkę układamy sałaty, kotleta, cebulę, plastry papryk, salsę mango z pomidorkami i na wierzch kładziemy kiełki buraka.

       

      Niby prosty burger, a wyszedł mi chyba najdłuższy przepis w historii. Albo tak mi się wydaję, przez to, że ostatnio tych nowych przepisów bardzo mało i trochę odzwyczaiłem się od pisania.

      Jesteście ciekawi jak było, na Mistrzostwach Burgerowych, o których wspominałem na początku i jak wyglądało 20 burgerów oraz kto wygrał i czy warto iść na kolejne wydarzenie ? Jeśli choć na jedno pytanie odpowiedzieliście twierdząco łapcie linka do mojej relacji : Mistrzostwa Burgerowe 

      Zapraszam też wszystkich na kolejne Mistrzostwa Burgerowe, które odbędą się 27-28 sierpnia na PGE Narodowy. Żarcie na Kółkach robi najlepsze i największe zloty. Nie samymi burgerami człowiek żyję, więc będzie prawie 100 Food Trucków z daniami z całego świata.  Łapcie link do wydarzenia, żebyście byli na bieżąco jakie Food Trucki będą i jakie jeszcze atrakcje przygotowali organizatorzy.

      żarcie na kółkach zlot food trucków

      Dodatkowo w niedziele na Stadionie będzie Memoriał Kamili Skolimowskiej, gdzie będzie można podziwiać naszych olimpijczyków, na memoriał jest darmowy wstęp, także warto ten weekend spędzić w okolicach Stadionu Narodowego.

      Jako, że będę kolejny raz sędzią, to czeka mnie mega wyzwanie 20 burgerów i mam na to tylko niedziele tym razem, także jakby ktoś z czytelników chciał mi pomóc w jedzeniu i ocenianiu, piszcie śmiało najlepiej na FB bloga w wiadomościach.

      Pozdrawiam i smacznego

      Adam

       

      Rekomendowane artykuły

      10 komentarzy

      1. wygląda świetnie i na pewno też tak smakuje 🙂
        Kinga

      2. Wygląda genialnie! Ja ostatnio próbuję gotować trochę z http://www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację:)

      3. Niech Pan do nas powróci :c ten blog jest przegenialny. Jestem Pana fanką 🙂

      4. Niech Pan do nas powróci :c ten blog jest przegenialny. Jestem Pana fanką 🙂

      5. Tyle dobrego na talerzu 😀

      6. Ciekawy przepis

      7. Myślę, że ten przepis jest szczególnie ciekawy. Bardzo lubię burgery i często zamawiam sobie do pracy z BurgerKing. Moim ulubionym jest Triple Whopper, gdzie jest dużo mięsa. Dostawa jest szybko, dlatego nie muszę martwić się o przygotowywanie wcześniej posiłku. Z resztą, nie jestem dobra w gotowaniu potraw, dlatego często jem na mieście 🙂 Ma to związek również z tym, że mam niewiele czasu, a kupowanie jedzenia na mieście jest dla mnie zdecydowanie wygodniejsze. Restauracyjne menu jest zdecydowanie bardziej rozbudowane niż kiedyś i fanatycy burgerów mogą zamówić naprawdę solidną porcję z dużą ilością dodatków, które mi odpowiadają. Zdecydowanie lepiej wolę BK niż McDonalds lub kilka opcji z Kfc.

      8. Burger jest naprawdę pyszny. Swojego czasu wrzucaliśmy przepis na dietetyczny przepis na burgera na Silniejszy.pl i było pysznie, ale ten Twój… wygląda przegenialnie. Dzięki za super inspirację!

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *