Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym

Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 35 Czas oczekiwania:2 Czas łącznie:2 50 Porcje:2 porcje

      Słowa kluczowe:czosnek, granat, mięso, obiad, oliwa z oliwek, owoce, parowar, przepisy na parze, ryż, ryż jaśminowy, schab
      schab zdrowo na parze

      Długo mnie znów nie było i mam nadzieje, że to koniec takich przerw. Wiem, że to już Wam mówiłem i nic z tego nie wyszło, ale postaram się przezwyciężyć zmęczenie, bo przepisów mam sporo gotowych i masa relacji z wydarzeń i warsztatów czeka. A wiem, że obok przepisów, je też lubicie czytać i oglądać.

      Dziś mam dla Was przepis na kolejny obiad, schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował.

       

      Składniki : 

      • 4 plastry schabu 
      • 2 łyżka oliwy z oliwek 
      • 4 ząbki czosnku 
      • 100g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego 
      • 1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej 
      • mikro liście mizuny 
      • pestki granatu 

      Przyprawy : 

      • papryka wędzona 
      • pieprz czarny 
      • pieprz ziołowy  
      Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek. 
      Czosnek kroimy w drobną kostkę. 
      Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek. 
      Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny. 
       
      Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze. 
      Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut. 
      Mięso układamy na papierze do pieczenia i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut. 
       
      Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na papierze i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. 
       
      Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu. 
        
      Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis.
       
      Pozdrawiam i smacznego 
      Adam 
       

      Rekomendowane artykuły

      9 komentarzy

      1. Kwiatki na talerzu to chyba powoli Twój znak rozpoznawczy 🙂

      2. Bardzo kolorowe danie 🙂

      3. Świetnie to wygląda 🙂

      4. stary, wypróbowałem przepis: pyyycha! proste, ale zdrowe i dobre! oczywiście, moja porcja była dużo większa. używam parowaru z Morphy Richards, więc mogłem sobie nastawić czas i temp tak, żeby wszystko ugotowało się w jednym momencie, no i do ryżu mam oddzielny pojemnik, także trochę mi to ułatwia robotę. będę wpadał do Ciebie częściej, przepisy masz akurat dla mnie!

      5. Moim zdaniem dużo dają w wyglądzie potrawy, dlatego staram się je mieć cały czas 🙂

      6. No ja też mam do ryżu pojemnik, ale piszę tak ogólnie, jakby ktoś nie miał 🙂 Można umieścić go w pojemnikach do mikrofali np 🙂 Super, cieszę się, że Ci się u mnie podoba. Staram się, żeby było prosto i smacznie i cieszę się, że tak to odbierasz 🙂

      7. robię twoje przepisy dla meza bo jest na diecie i bardzo mu smakujądzięki

      8. Pełnowartościowy posiłek

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *