
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym
czosnek, granat, mięso, obiad, oliwa z oliwek, owoce, parowar, przepisy na parze, ryż, ryż jaśminowy, schab

Długo mnie znów nie było i mam nadzieje, że to koniec takich przerw. Wiem, że to już Wam mówiłem i nic z tego nie wyszło, ale postaram się przezwyciężyć zmęczenie, bo przepisów mam sporo gotowych i masa relacji z wydarzeń i warsztatów czeka. A wiem, że obok przepisów, je też lubicie czytać i oglądać.
Dziś mam dla Was przepis na kolejny obiad, schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował.
- 4 plastry schabu
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 100g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego
- 1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej
- mikro liście mizuny
- pestki granatu
Przyprawy :
- papryka wędzona
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek.
Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny.
Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze.
Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut.
Mięso układamy na papierze do pieczenia i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut.
Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na papierze i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.
Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Kwiatki na talerzu to chyba powoli Twój znak rozpoznawczy 🙂
Bardzo kolorowe danie 🙂
Pysznie i kolorowo 🙂
Świetnie to wygląda 🙂
stary, wypróbowałem przepis: pyyycha! proste, ale zdrowe i dobre! oczywiście, moja porcja była dużo większa. używam parowaru z Morphy Richards, więc mogłem sobie nastawić czas i temp tak, żeby wszystko ugotowało się w jednym momencie, no i do ryżu mam oddzielny pojemnik, także trochę mi to ułatwia robotę. będę wpadał do Ciebie częściej, przepisy masz akurat dla mnie!
Moim zdaniem dużo dają w wyglądzie potrawy, dlatego staram się je mieć cały czas 🙂
No ja też mam do ryżu pojemnik, ale piszę tak ogólnie, jakby ktoś nie miał 🙂 Można umieścić go w pojemnikach do mikrofali np 🙂 Super, cieszę się, że Ci się u mnie podoba. Staram się, żeby było prosto i smacznie i cieszę się, że tak to odbierasz 🙂
robię twoje przepisy dla meza bo jest na diecie i bardzo mu smakujądzięki
Pełnowartościowy posiłek