Sałatka z jajkiem przepiórczym

Sałatka z jajkiem przepiórczym

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 5 Czas łącznie: 15 Porcje:2 porcje

      Słowa kluczowe:jajka, jajka przepiórcze, mix sałat, obiad, parowar, przepis na parze, sałatka, śniadanie

      Ostatnio dałem Wam propozycję na  śniadanie z jajkami przepiórczymi, jako że w opakowaniu jest ich sporo, to kolejnym pomysłem na wykorzystanie ich jest sałatka. Robi się ją bardzo szybko, wygląda i smakuje świetnie.
      Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć.

      mix sałat z warzywami

      Składniki :

      • 6 jajka przepiórcze
      • garść mix sałat
      • 8 pomidorki cherry
      • 4 rzodkiewki
      • kiełki buraka
      • 3 łyżki oliwy extra vergine
      Przyprawy :
      • pieprz czarny
      • pieprz cytrynowy
       

      Jajka przepiórcze wstawiamy do parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.
      Mix sałat myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
      Pomidorki parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecinamy na pół.
      Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.

       

      Są różne techniki postępowania z jajkami przepiórczymi po ugotowaniu. Niektórzy wstawiają do zimnej wody na jakiś czas, inni obierają jeszcze ciepłe. Próbowałem obu sposobów i obydwa zdały egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła.
      Nakładamy mix sałat na talerz, polewamy ją oliwą extra vergine. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i kiełki buraka po czym wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym i mieszamy.

       

      Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało.

      Pozdrawiam i smacznego
      Adam

      Rekomendowane artykuły

      3 komentarze

      1. Zjadłabym na drugie śniadanko:)

      2. Bardzo wiosenna propozycja 🙂

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *