W takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej, quinoa czerwonego i rukwi wodnej.
Nigdy nie przepadałem za fasolką szparagową, ale postanowiłem w końcu spróbować jej na parze 🙂
W takiej formie przygotowania o dziwo zasmakowała mi 🙂 Tak samo jak kilka innych produktów, za którymi w dzieciństwie i młodości nie przepadałem, a polubiłem dopiero po zrobieniu w parowarze.
A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku 🙂

sałatka warzywna z parowaru , sałatka na parze

Składniki : 

  • ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 
  • 3 łyżki quinoa czerwonego 
  • kilka listków rukwi wodnej

przepis na sałatkę z fasolką szparagową

Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika na ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom.
Włączamy urządzenie na 25 minut.

przepis na fasolkę szparagową na parze

Fasolkę szparagową żółtą myjemy, osuszamy i odkrajemy końcówki. Układamy na folii aluminiowej i po 5 minutach od włączenia urządzenia, czyli na 20 minut przed końcem, wkładamy na drugi poziom parowaru 🙂
Listki rukwi wodnej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po skończeniu parowania, nakładamy quinoa, fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz 🙂 

przepisy na sałatki z parowaru, sałatki na parze

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. 

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

Rekomendowane artykuły

5 komentarzy

  1. Świetna propozycja, prosta a ile w niej smaków!

  2. Jak dla bomba na takie upały, lekko, zdrowo i sycąco 🙂

  3. Dzięki Magdaleno 🙂 Mam wrażenie, że na słowa w tytule: amarantus i quinoa zawsze się pojawiasz 🙂 Zapraszam częściej 🙂

  4. I więcej nie trzeba… Pycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *