Poprzedni mój przepis na camembert z gruszką wielu z Was robiło, choć nie wszyscy za tym serem przepadali, to wszystkim smakowało, przynajmniej tym co do mnie pisali 😀 Także postanowiłem zrobić kolejną jego wersję, tym razem z truskawkami 🙂
Bardzo proste i szybkie danie do wykonania 🙂 Chociaż według jednej Pani “danie” to za duże słowo na to co widzicie na talerzu 😀 Przynajmniej tak przeczytałem u siebie na FB jak wstawiłem 2 dni temu zdjęcie 😀 A Wy co myślicie ? Czy jak się łączy 2 składniki, przygotowuje w parowarze plus przyprawia i dodaję zioła to jest “danie” czy nie ? 😉
Składniki :
- 1 krążek 120g sera camembert
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
Przyprawy :
- pieprz czarny
Camembert odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 10 minut.
Truskawki myjemy i kroimy na pół. Wrzucamy do pojemnika na ryż lub pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury i wkładamy na 2 poziom parowaru na 5 minut przed końcem parowania sera. Listki świeżej mięty myjemy, osuszamy i kroimy.
Kiedy parowar się wyłączy krople wody, które się pojawią na powierzchni sera, możemy zgarnąć silikonową łopatką i wykorzystać ją do przełożenia camembert na talerz. Nakładamy na niego ciepłe truskawki, posypujemy całość pieprzem i świeżą miętą.
Czekam na Wasze komentarze, spostrzeżenia czy uwagami, a także na zdjęcia Waszych potraw, no i oczywiście o informację czy według Was jest to danie, czy nie 🙂
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Pewnie, że danie 🙂
super przekąska!
Pyszne 🙂