Pieczarki bardzo lubię i często używam w swoich potrawach. Mają mało kalorii i można je dodawać do bardzo wielu dań. Ostatnio będąc na zakupach trafiłem na Portobello, jest to duża, brązowa pieczarka o lekko słodkawym smaku. Z racji swoich rozmiarów, nadaje się idealnie do nadziewania ją innymi składnikami 🙂 

pieczarka portobello pizza warzywna w parowarze

Ten kto czytał zakładkę o mnie  na blogu, wie, że to pizza przyczyniła się do mojej przygody z parowarem 🙂 Nadziewane Portobello widziane z góry przypomina mi trochę pizzę 🙂 Oczywiście jest dużo smaczniejsze i zdrowsze 🙂 Ale postanowiłem danie nazwać kolorową pizzerką 🙂

pieczarka brązowa nadziewana warzywami na parze

 

Składniki : 

  • 2 pieczarki Portobello 
  • 3 papryczki chili ( zielona, czerwona i żółta)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
  • 8 cebulek perłowych 
  • 4 suszone pomidory 
  • szczypiorek 
  • 1 łyżka startej mozzarelli

pieczarka brązowa nadziewana na ciepło jako przekąska, przystawka

Pieczarki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Papryczki chili myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy również na małe kawałki.

ciekawy przepis na pizze z pieczarkami i papryczkami chili

Do środka kapeluszy pieczarek wkładamy po 2 suszone pomidory i po 3 cebulki perłowe. Następnie większość kawałków szynki, papryczek i szczypiorku. Posypujemy startą mozzarellą i na wierzch kładziemy po cebulce perłowej i resztę składników, które nam zostały.

przepis na przystawkę na ciepło z pieczarkami i warzywami

  
Portobello układamy na folii aluminiowej w parowarze, pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 7 minut.

grzyby portobello z czym jeść , jak zrobić grzyby portobello

Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy pizzerki na talerz czy deseczkę i można się zajadać 🙂

ciekawy przepis z pieczarkami z parowaru

Czekam na Wasze opinie, komentarze czy uwagi 🙂 A także na zdjęcia Waszych dań inspirowanymi moimi przepisami 🙂

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Rekomendowane artykuły

9 komentarzy

  1. ciekawy pomysł i apetyczne wykonanie, lubię pieczarki więc muszę wypróbować w takiej wersji

  2. Zachęcam 🙂 Bardzo szybko się robi i ciekawie smakuje 🙂

  3. Ale super wymyśliłeś 😉 no bo kolejna inspiracją 😉

  4. Ojoj jak pysznie wygląda, z chęcią taką sobie zrobię 🙂

  5. Wyglądają fajnie 🙂 Widziałam ostatnio takie pieczarki u mnie w sklepie, zrobię coś podobnego, ale w wersji wege bez szynki 😉 Myślę nad dodatkiem cukinii, i może sos czosnkowy? Albo mix cztery sery + oregano + czerwona papryka… rozmarzyłam się 😉

  6. Dzięki 🙂 Czekam na Twoją wersję 🙂

  7. Czekam na podobną u Ciebie 🙂

  8. Można ją na milion sposobów nadziewać, tak samo jak conchiglioni, a jest świetna 🙂 U mnie na pewno więcej wersji podobnej będzie 🙂

  9. Witam
    A w elektrycznym parowarze jak należy to robić?też folię układać? no i wodę u mnie pisze żeby normalna wlać a nie gorącą bo się może popsuć. Muszę przepis wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *