Już jakiś czas zbierałem się, żeby zrobić cannelloni z pora i wczoraj udało mi się go uparować 🙂
Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas 🙂 Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga 😀

Nadziewany por w parowarze


Do nadzienia wykorzystałem to, co akurat miałem w lodówce 🙂 Możecie poeksperymentować i nie trzymać się kurczowo przepisu 🙂 Choć mi wyszło bardzo dobre i polecam takie połączenie 🙂

cannelloni z pora w parowarze

Składniki : 

  • 1 por – biała część
  • 160g mięsa mielonego 
  • 1 papryka chili jalapeno 
  • 3 pieczarki 
  • 8 cebulek perłowych Silver
  • 4 suszone pomidory 
  • 1 łyżka parmezanu 
  • 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego 
  • 3 łyżki kiełków brokułu 
  • 1 jajko 

Przyprawy :

  • pieprz czarny 
  • bazylia 
  • oregano

cannelloni z pora na parze


Pora myjemy, odkrajemy zieloną część, z której później można zrobić sałatkę 🙂 W zależności jak długie mamy warzywo, możemy je przekroić jeszcze na pół i wysunąć powoli po kolei warstwy. U mnie z dwóch kawałków pora, wykorzystałem po 2 wierzchnie warstwy, reszta pora poszła na pastę jajeczną. Nic się nie może zmarnować 🙂
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i drobno siekamy. Papryczkę chili jalapeno również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół.
Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy.

przepis na danie z pora z parowaru

Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.

przepis z kiełkami brokułu

Po 20 minutach przekładamy cannelloni z pora na talerz, posypujemy łyżką parmezanu i na wierzch kładziemy kiełki brokułu.

przepis na obiad z parowaru z mięsem i porem, warzywami

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook’d. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował 🙂 Nagrody czekają co miesiąc 🙂 Zabawa trwa cały rok.


Konkurs Cook'd

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  
  

Rekomendowane artykuły

3 komentarze

  1. Zrobiłam, bardzo smaczne 🙂
    Kinga

  2. Cieszę się, że smakowało 🙂

  3. Super przepis coś nowego zrobię koniecznie 😉mogę prosić o podobne przepisy dopiero zaczynam moją przygodę z parowarem pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *