Na późne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem 🙂 Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie 🙂
Każdy na pewno pamięta z dzieciństwa smak pieczonych jabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia.

Bakaliowe jabłka z parowaru

Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto 🙂
Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję na różnorodne bakalie. Kupiłem kilka paczek, także trzeba zacząć wykorzystywać 🙂

jabłko z parowaru z bakaliami

Składniki :

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mieszanki tropikalnej (rodzynki szlachetne, ananasy kandyzowane, orzechy nerkowca, papaja kandyzowana )
  • 2 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki żurawiny

Przyprawy :

  • cynamon
Bakaliowe jabłka z parowaru

Jabłka myjemy i odkrajemy daszek. Ogryzka wydrążamy i trochę boki, robiąc miseczkę. W zależności jak grubą ściankę zostawimy, zależy ile się później będzie jabłko parować.
Wsypujemy do każdego jabłka po łyżce każdej z mieszanek, czy cokolwiek innego co wam wpadnie do głowy. Na wierzch bakalii kładziemy łyżeczkę miodu. Zamykamy daszek i wstawiamy do parowaru na 20 min. Jeżeli chcemy jabłko twardawe, wystarczy 15, średnie 20, a dosyć miękkie 25 min.
Ja paruję je na środkowej tacce, bo na dolnej czasami mi się “rozmemłało”  🙂 i się ciapa aż za miękka zrobiła. Najlepiej pod koniec zaglądać często, czy się nie rozwala 🙂

jabłko z parowaru

Po wyjęciu jabłek z parowaru, zdejmujemy czapeczki i posypujemy cynamonem.

Bakaliowe jabłka z parowaru

Na koniec dajemy po łyżce żurawiny, czy jakiegoś dżemiku 🙂 i można wcinać 🙂
Jabłko najlepsze jest wtedy, gdy delikatnie odchodzi od skórki i można bez wysiłku zjeść łyżeczką. Ale jak ktoś lubi twardsze, też jest dobre 🙂

Bakaliowe jabłka z parowaru

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Rekomendowane artykuły

8 komentarzy

  1. W najbliższym czasie będę musiała wypróbować ten przepis, bo za moimi plecami siedzi jego amator i mnie na to namawia 😉
    Kinga

  2. Można nawet samo jabłko z miodem i cynamonem, tez jest super 🙂 jak pieczone. Ważne też żeby trafić z czasem parowania pod siebie i robić takie jakie ktoś lubi, ale to za 2-3 razem już powinno wyjść.

  3. Zrobione 🙂 Wyszły świetne, nawet bez dżemu 🙂 Będę często robiła, bo to dobry deser dla dzieci 🙂
    Kinga

  4. Cieszę się 🙂 , niedługo będzie więcej deserów, także może jeszcze inne wypróbujesz 🙂

  5. Wersja z samym miodem i cynamonem też już wypróbowana 🙂 równie smaczna 🙂
    Kinga

  6. Polecam teraz dla odmiany banana zrobić 🙂 Przepis od kilku minut już na blogu 🙂

  7. jak lubię jabłka,czy to pieczone,z parowaru czy surowe tak bardzo nie lubię bakalii 😛 zjadłabym ale wszystkie suszone owoce oprócz orzechó wylądowały by obok talerzyka

  8. Nie trzeba dawać bakalii , można np. miód z cynamonem, albo samo jabłko też jest pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *